Πιλοτικά σχολεία

Οι δραστηριότητες της κοινοπραξίας του έργου για την ανάπτυξη ενός δικτύου σχολείων στην Ευρώπη είχαν ως αποτέλεσμα να περιλαμβάνονται στο στόλο των σχολικών κτιρίων του GAIA συνολικά 25 σχολεία με υποδομή IoT, μαζί με άλλα 2 σχολεία στην Ελλάδα χωρίς υποδομή. Ο κατάλογος των σχολείων που συμμετέχουν στο GAIA έχει διαμορφωθεί ως εξής:

 1. Experimental Primary School of the University of Patras
 2. Experimental Junior High School of the University of Patras
 3. Experimental High School of the University of Patras
 4. Experimental Junior High School of Laggouras, Patras
 5. 8th Junior High School of Patras
 6. 46th Primary School of Patras
 7. 1st Laboratory Center – Professional High School of Patras
 8. 1st Primary School of Psychiko, Athens
 9. 1st Junior High School of Nea Filadelfia, Athens
 10. 5th Primary School of Nea Smyrni
 11. 8th Junior High School of Volos
 12. 8th Junior High School of Korydallos, Athens
 13. Primary School of Lygia, Lefkada
 14. 7th High School of Trikala
 15. 6th Primary School of Kaisariani, Athens
 16. 1st Junior High School of Rafina, Athens
 17. Talos Robotics Team, Volos
 18. Junior High School of Pentavryso, Kastoria
 19. Primary School of Megisti, Kastelorizo
 20. 2nd Primary School of Paralia, Patras
 21. Junior High School of Ekpaideftiria Panou
 22. Ellinogermaniki Agogi (EA)
 23. Technical High School of Soderhamn (SK)
 24. Gramsci Keynes (Prato)
 25. Sapienza University of Rome
 26. 2nd Junior High School of Nea Ionia, Athens (without IoT infrastructure)
 27. 3rd High School of Nea Filadelfia, Athens (without IoT infrastructure)

Ελλάδα

Ένα σύνολο από 21 πιλοτικά δημόσια σχολικά κτίρια χρησιμοποιείται στο πλαίσιο του έργου. 8 από αυτά είναι δημοτικά σχολεία, άλλα 7 είναι γυμνάσια και 6 είναι λύκεια. Τα σχολεία αυτά βρίσκονται σε 7 διαφορετικές τοποθεσίες, καλύπτοντας μια σειρά από τοπικές κλιματολογικές συνθήκες. Επιπλέον, πολλά πιλοτικά κτίρια βρίσκονται σε προαστιακές και αγροτικές περιοχές, 2 σε μικρά νησιά, ενώ κάποια βρίσκονται εντός/κοντά σε κέντρα πόλεων. Μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας είναι εγκατεστημένοι σε όλα αυτά τα πιλοτικά κτίρια, μαζί με αισθητήρες που παρακολουθούν τις εσωτερικές και εξωτερικές συνθήκες. Η συντριπτική πλειονότητα των αιθουσών που παρακολουθούνται χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ενώ οι υπόλοιπες για άλλες δραστηριότητες, όπως αίθουσες καθηγητών/προσωπικού, γυμναστήριο, κ.λπ. Το έτος κατασκευής αυτών των κτιρίων είναι μεταξύ του 1950 και του 2000.

Επίσης, τα κτίρια του εταίρου της κοινοπραξίας Ελληνογερμανική Αγωγή (EA) είναι μέρος των πιλοτικών δράσεων στην Ελλάδα. Η EA είναι ένα μεγάλο ιδιωτικό σχολείο που καλύπτει κάθε βαθμό εκπαίδευσης από το νηπιαγωγείο έως το γυμνάσιο. Εκτός από τα απαιτούμενα μαθήματα διδασκαλίας, τα κτίρια του δημοτικού και του γυμνασίου και του λυκείου, περιλαμβάνουν 6 κοινόχρηστες αίθουσες, 3 εργαστήρια υπολογιστών, 3 αίθουσες μουσικής, 3 αίθουσες τέχνης, 3 εργαστήρια χημείας, επιστημών και τεχνολογίας, 2 αμφιθέατρα , 2 αίθουσες βίντεο, 2 βιβλιοθήκες, αίθουσες, παρατηρητήριο, εσωτερικό γυμναστήριο, πισίνα, γήπεδα μπάσκετ / βόλεϊ / τένις, γήπεδα ποδοσφαίρου. Ο συνολικός αριθμός φοιτητών όλων των επιπέδων που φοιτούν στην ΕΑ είναι σήμερα κοντά στους 2200, κάνοντας έτσι τον συνολικό αριθμό Ελλήνων φοιτητών που θα επηρεαστούν άμεσα ή έμμεσα από το έργο κοντά στους 5000.

More info about the Greek GAIA schools

Ιταλία

Το Λύκειο Gramsci Keynes στο Prato συμμετέχει στο έργο. Το σχολείο ιδρύθηκε το 2000 και προσφέρει τρία προγράμματα σπουδών: οικονομικά, τεχνολογικά και επιστημονικά προγράμματα. Ο συνολικός αριθμός μαθητών είναι περίπου 1400. Το σχολείο έχει 136 εκπαιδευτικούς και 28 υπαλλήλους ως τεχνικό και διοικητικό προσωπικό. Το σχολικό συγκρότημα ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και αποτελείται από δύο κτίρια, που καλύπτουν 12.000 τετραγωνικά μέτρα με πολλαπλές αίθουσες διδασκαλίας, 3 εργαστήρια υπολογιστών με 25 υπολογιστές το καθένα, 1 εργαστήριο CAD, 2 εργαστήρια εκμάθησης γλωσσών εξοπλισμένα με 30 υπολογιστές και ένα διαδραστικούς πίνακες, αίθουσα συνεδριάσεων, 1 βιβλιοθήκη, 1 εσωτερικό γυμναστήριο. Το σχολείο είναι ανοιχτό όλη μέρα από Δευτέρα έως Σάββατο. Έχουν εγκατασταθεί μετρητές ενέργειας που παρέχουν μετρήσεις κατανάλωσης ενέργειας σε μηνιαία βάση για τα κτίρια συνολικά.

Επιπλέον, θα χρησιμοποιηθούν τρία δημόσια κτίρια στην κεντρική πανεπιστημιούπολη του Sapienza Universita di Roma. Περισσότεροι από 100.000 φοιτητές παρακολουθούν διαλέξεις και έχουν κοινωνικές δραστηριότητες στην κεντρική πανεπιστημιούπολη. Τα επιλεγμένα κτίρια περιλαμβάνουν διοικητικά γραφεία με τουλάχιστον δύο ορόφους και περισσότερους από 40 υπαλλήλους. Τα κτίρια περιλαμβάνουν ένα κτίριο front-office με περισσότερους από 100 επισκέπτες / ημέρα, ένα κτίριο back-office με περιορισμένο αριθμό επισκεπτών αλλά μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων και ένα κτίριο με μικρές και μεσαίες αίθουσες για συναντήσεις και σεμινάρια.

More info about the Italian GAIA schools

Σουηδία

Το Τεχνικό Λύκειο Staffangymnasiet του δήμου Soderhamn (εταίρος της κοινοπραξίας) θα χρησιμοποιηθεί στο GAIA. Το σχολείο αποτελείται από πέντε κτίρια, που καλύπτουν 16.000 τετραγωνικά μέτρα και 220 δωμάτια. Το κεντρικό κτίριο κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα, ένω έχει επεκταθεί και ανακαινιστεί πολλές φορές. Ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν τα κτίρια καθημερινά είναι κοντά στα 1000, με το προσωπικό να φτάνει τα 110 άτομα.

More info about GAIA in Sweden

This work was supported by the European Commission and the EASME, under the H2020-EE-2015-2-RIA call and contract number 696029.

Be informed!

Sign up for newsletter