Αλλαγή φωτισμού στο τεχνικό λύκειο του Söderhamn

Αλλαγή φωτισμού στο τεχνικό λύκειο του Söderhamn
Αλλαγή φωτισμού στο τεχνικό λύκειο του Söderhamn

Μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 2017, οι φοιτητές του τμήματος Te15 στο τεχνικό λύκειο του Söderhamn που συμμετέχει στο GAIA, εγκατέστησαν συσκεύες Raspberry Pi σε επτά αίθουσες ενός από τα κτίρια της Staffangymnasiet. Οι συσκευές αυτές παρακολουθούν τη θερμοκρασία, το θόρυβο, τη φωτεινότητα, την υγρασία και την κίνηση στις συγκεκριμένες αίθουσες. Τον Δεκέμβριο του 2017, οι ίδιοι μαθητές ανέλυσαν τις τιμές που πήραμε από ένα δωμάτιο σχετικά με το φωτισμό, ψάχνοντας τρόπους για να εξοικονομήσουν ενέργεια. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να εξοικονομηθεί σχετικά λίγη ενέργεια με τον υπάρχοντα εξοπλισμό. Τα φώτα ήταν σχεδόν μόνο αναμμένα όταν χρειαζόταν. Αντ ‘αυτού, πρότειναν την αντικατάσταση του υπάρχοντος φωτισμού με μια ενεργειακά αποδοτική λύση. Δέκα φοιτητές από το ηλεκτρικό πρόγραμμα αντικατέστησαν τους υπάρχοντες λαμπτήρες φθορισμού με LED.
Η διαδικασία ξεκίνησε στα τέλη Δεκεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η κατανάλωση ισχύος να μειωθεί εντυπωσιακά από 1400W σε 300W όταν είναι αναμμένα τα φώτα. Δεδομένου ότι τα φώτα σε αυτό το δωμάτιο χρησιμοποιούνται περίπου 500 ώρες το χρόνο, αυτό δίνει μια πιθανή εξοικονόμηση περίπου 550kWh/έτος, μόνο για αυτό το συγκεκριμένο χώρο.

Αυτή η δραστηριότητα, που ξεκίνησε από την GAIA, ήταν τόσο επιτυχημένη ώστε αυτή την περίοδο έχει ξεκινήσει η αντικατάσταση όλου του φωτισμού του σχολείου. Το έργο θα μειώσει την εγκατεστημένη ισχύ φωτισμού από 155kW σε περίπου 70kW. Τα νέα φώτα είναι αυτορυθμιζόμενα και είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες κίνησης, έτσι ώστε να μειώνουν αυτόματα την έντασή τους, ώστε να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν λιγότερο ο φωτισμός και να σβήνουν όταν δεν χρειάζονται. Η αναμενόμενη εκτίμηση της εξοικονόμησης ενέργειας, πέρα από την μείωση της ονομαστικής κατανάλωσης ενέργειας στο μισό, είναι της τάξης του 70% – 80%.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε φωτογραφίες της εγκατάστασης των νέων συσκευών φωτισμού.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This work was supported by the European Commission and the EASME, under the H2020-EE-2015-2-RIA call and contract number 696029.

Be informed!

Sign up for newsletter