Βράβευση του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Πατρών

Βράβευση του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Πατρών
Βράβευση του 1ου  Εργαστηριακού Κέντρου Πατρών

Το 1ο εργαστηριακό κέντρο Πάτρας βραβεύτηκε για την επιτυχή συμμετοχή του στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό που υλοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου GAIA το σχολικό έτος 2017-2018.  Στόχος της δράσης που κατατέθηκε στον 1ο διαγωνισμό GAIA ήταν η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου. Πιο αναλυτικά, με τη χρήση του GAIA Lab kit πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις που αφορούσαν την κατανάλωσης ενέργειας ενός μικροϋπολογιστή Raspberry Pi με οθόνη LCD και την κατανάλωση ενέργειας ενός desktop υπολογιστή με οθόνη CRT. Η διαφορά στις μετρήσεις είχε ως αποτέλεσμα να αντικατασταθούν οι desktop υπολογιστές με τις οθόνες CRT από Raspberry Pi και LCD οθόνες. Πέρα από την εξοικονόμηση ενέργειας παρατηρήθηκε και μείωση της θερμοκρασίας μέσα στο εργαστήριο παρατηρώντας πάντα την ίδια ώρα ενός μαθήματος (ανοικτοί οι η/υ και οι οθόνες) πριν την αλλαγή των υπολογιστών και μετά. Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για τις μετρήσεις ήταν GAIA Lab kit και η Εφαρμογή Σχολικού Διαχειριστή (BMA). Τα τελικά αποτελέσματα έδειξαν μείωση της κατανάλωσης ενέργειας του εργαστήριου κατά ¼ και ταυτόχρονα μείωση της θερμοκρασίας στο χώρο ~1 °C στο εργαστήριο που έγινε η αντικατάσταση των υπολογιστών και των οθονών.

Κατά τη σχολική περίοδο 2017-2018, το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Πάτρας προχώρησε στην υλοποίηση πολλών καινοτόμων δράσεων, χρησιμοποιώντας τις εφαρμογές  του έργου GAIA, τον τεχνολογικό εξοπλισμό που έχει εγκατασταθεί στο σχολείο τους όπως επίσης γνώσεις και πληροφορίες που συνέλλεξαν οι μαθητές σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς τους. Στο έργο συμμετείχαν οι κάτωθι εκπαιδευτικοί :  Τζουρμανάς Σπυρίδων, Αρμένη Σπυριδούλα, Σινοπούλου Χριστίνα και Χαραλαμπίδης Γιώργος.

Το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Πάτρας θα συμμετάσχει και τη σχολική χρονιά 2018-2019 με νέες δράσεις στο έργο που θα αποσκοπούν στην αποδοτικότερη χρήση της ενέργειας στο σχολικό κτίριο.

dav

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This work was supported by the European Commission and the EASME, under the H2020-EE-2015-2-RIA call and contract number 696029.

Be informed!

Sign up for newsletter